kwetsbaar

Kwetsbaar zijn. Wie wil er nu kwetsbaar zijn?

Kwetsbaar zijn. Wie wil er nu níet kwetsbaar zijn?

In het gewone leven van alledag is kwetsbaarheid niet bepaald iets om na te streven, laat staan om trots op te zijn. De ‘kwetsbaren in de samenleving’; nee, daar willen we liever niet mee geassocieerd worden. Dat zijn de mensen die het niet mee hebben, die problemen hebben, ziek zijn, buiten de maatschappij staan en het vooral erg moeilijk hebben met zichzelf. De maatschappij van tegenwoordig en vooral het maakbaarheidsideaal, vraagt veel van ons. Je moet meedoen, je moet mooi en goed zijn, veel tegelijk kunnen doen, sociaal zijn en tegen een stootje kunnen. Lukt dit niet, val je om? Dan zoek je gewoon hulp om er weer bovenop te komen, om weer mee te kunnen doen en de moeilijk tijd weer snel te vergeten. Niks kwetsbaar! Maakbaar! Want bij de kwetsbaren wil je niet horen…

Kwetsbaar zijn, kwetsbaar voelen. Ik kan me met een beetje moeite vele situaties voor de geest halen, waarbij ik me kwetsbaar voelde. Situaties die helemaal niet leuk waren. Ik voelde me niet sterk, voelde me niet bij machte om weerwoord te bieden aan wat mijn omgeving van mij vroeg. Het lukte me niet om mezelf sterker te maken, of te wapenen. In zulke kwetsbare situaties, kon ik me heel klein voelen en kon ik me heel gekwetst ervaren. En tegelijkertijd waren het ogenschijnlijk heel gewone situaties. Ik als jonge puber werkend op het land met allerlei andere leeftijdsgenoten. Ik stage lopend in een instelling voor psychiatrie. Ik een teammiddag leidend met mijn eigen team. Ik liggend in bed met een ander persoon….

En toch. Biodanza heeft mij inmiddels ook andere ogen geopend. Is kwetsbaarheid wel iets waar je ver weg van wilt blijven, omdat het je meteen in de buurt brengt van kwetsingen en van mislukkingen of problemen? Moet je altijd maar mee kunnen doen met alles en iedereen, want anders ben je ‘af’? Als dit nu eens niet lukt, omdat je dit ook niet wilt, omdat het niet past bij wie je bent en wat je op dat moment nodig hebt. Ben je dan kwetsbaar? Ben je dan krachtig? En omgekeerd. Als je, ondanks dat je het niet kan of wilt, toch meedoet of reageert op een manier die de omgeving van je verwacht. Ben je dan onkwetsbaar? En hoe voelt dat dan? Geharnast?

We dansen deze periode in de lijn van Affectiviteit. Affectiviteit is het vermogen om je te verbinden met je eigen gevoelswereld en die van de ander. Kunnen voelen, kunnen opmerken, kunnen ervaren wat er allemaal gebeurt in je eigen binnenwereld en vanuit diezelfde liefdevolle verbondenheid compassie kunnen ervaren met je omgeving. Affectiviteit is op deze manier je kunnen verbinden met de echtheid en de kwetsbaarheid van het bestaan. Want als je niet bij je eigen kwetsbaarheid kunt komen, bereik je ook je eigen echtheid niet, je unieke waarachtigheid. Jouw zijn in wie jij bent, wat jij voelt en wat jij nodig hebt op dit moment. Hoe meer je bij je eigen kwetsbaarheid kunt komen, hoe meer je mag voelen en écht zijn wie je hoort te zijn. Kwetsbaarheid is in deze zin de afwezigheid van het verzet, van je afweer, van je masker.

En ja, hoe meer kwetsuren je hebt opgelopen in het leven, hoe moeilijker je het soms lukt om bij je eigen positieve kwetsbaarheid te komen. Je wilt je helemaal niet, nee nooit meer kwetsbaar voelen. We willen die kwetsbaarheid niet. We gaan ervan weg, splitsen ons er vandaan, ontwijken of voelen niet meer (goed).

We hebben dezelfde affectiviteit nodig om onze afweer met zachtheid te benaderen en te omarmen. Het is immers bedoeld om ons te beschermen voor wat we niet willen, beschadigd worden. Mogen we tegelijkertijd onszelf toestaan dat er meer is. Dat we onder deze laag eigenlijk nog meer willen en nog meer mogen zijn met al onze gevoeligheden, mogelijkheden, plezier, kracht en creatieve ontplooiing. Dit is de pracht en praal van onze bloemkleurigheid.

Mogen we onszelf toestaan de mogelijkheden om dit kwetsbare, pure in ons te voelen en te versterken. Dat we de juiste mensen om ons heen verzamelen, waarbij we mogen zijn zonder schild. Biodanza heeft als doel ons ware zijn op te zoeken, te versterken en naar buiten te laten komen. Om de veilige inbedding te verzorgen waarbinnen onze afweer minder nodig is. Om ons zachtheid en bemoediging te geven, om ons op onbewust niveau te helen. Opdat kwetsbaarheid, je kwetsbaar voelen meer en meer een staat van zijn is die je graag wilt , die je opzoekt en die je gebruikt om te mogen bloeien. Bloemprachtig!

Frank en Minco nodigen je van harte uit om met deze prachtkrachtige kwetsbaarheid te dansen, aarzelend en in volle glorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *